Polish English German Spanish


Projekty

Mobilność kadry edukacji szkolnej w ramach PO WER

Nasza szkoła realizuje projekt w ramach projektu "International high five: teachers for innovations" realizowanego w ramach działania "Mobilność kadry edukacji szkolnej" w Programie Operacyjnym Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER). Celem projektu jest podwyższenie jakości pracy placówki oświatowej poprzez udział jej pracowników w mobilnościach zagranicznych takich, jak: zagraniczne kursy językowe i szkolenia tematyczne, w trakcie których będą podnosić oni własne kompetencje zawodowe.
Pracownicy szkoły będą mieli możliwość poznawania nowoczesnych i innowacyjnych metod nauczania, pogłębienia współpracy międzynarodowej i zapoznania się z kulturą innych państw.

WARSZTATY "SPRAWIEDLIWY HANDEL"

W ramach projektu Sprawiedliwi, aktywni, świadomi – budowa podstaw dla kampanii Szkół Przyjaznych dla Sprawiedliwego Handlu w Polsce, nasza szkoła w postaci uczniów klas 3G, 2A oraz 3T wzięła udział w  warsztatach z zakresu Sprawiedliwego Handlu i Sprawiedliwości Społecznej. Zajęcia, w ciekawej dla uczniów formie sprzyjającej ich aktywizacji i myśleniu, przeprowadził pan Borys Bińkowski. Misją tego programu jest propagowanie idei oraz standardów Sprawiedliwego Handlu w celu wspierania marginalizowanych producentów i drobnych wytwórców z krajów "biednego Południa" poprzez budowanie świadomości, edukację w zakresie zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnej konsumpcji oraz działania na rzecz zwiększania dostępności produktów Sprawiedliwego Handlu w Polsce. Zagadnienia te wchodzą w zakres Edukacji Globalnej, która znajduje wyraz w podstawie programowej edukacji szkolnej. Udział w projekcie jest też elementem zabiegania lokalnej społeczności Obornik Śląskich, aby otrzymać tytuł Miasta Sprawiedliwego Handlu (drugiego w Polsce, po Poznaniu).



PUDEŁKO BIOTECHNOLOGICZNE CZYLI BIOTECHNOLOGIA W KUCHNI

W tym roku szkolnym projekt gimnazjalny z biologii obejmuje zajęcia w szkole, ale i w domu, pod fachowym okiem mamy lub babci naszych gimnazjalistek. Lidia, Oliwia, Aurelia i Malwina z klasy 2G uczą się piec rogaliki, ciasta drożdżowe, pizzę czy chleb. Wykorzystują w kuchni drożdże - żywe organizmy od dawien dawna znane, tylko nikt nie nazywał ich zastosowania biotechnologią. Przy okazji ich zabawy w kuchni przypominamy o konkursie fotograficznym "Selfie jak na drożdżach". Zdjęcia można przynosić do opiekuna projektu M. Nehrebeckiej do 14 kwietnia. Nagrodą główną dla autora najlepszego ujęcia jest worek drożdżowych rogalików, a dla klasy, z której wpłynie najwięcej zgłoszeń - tort na Dzień Dziecka. ZAPRASZAMY do zabawy!!!


PROJEKT EDUKACYJNY "ŻYCIE PSZCZÓŁ"

W poniedziałek 14 marca  uczennice klasy 2 gimnazjum Klaudia Kwietniewska, Michalina Stempin i Anna Syrnik zaprezentowały efekty pracy wykonanej pod opieką p. Artura Przystarza w ramach Projektu Gimnazjalnego. Uczennice przeprowadziły dla klas gimnazjalnych prelekcję dotyczącą miodu, życia i hodowli pszczół. Został również zorganizowany sklepik z własnoręcznie przygotowanymi miodowymi pysznościami, sprzedawane były m.in. ciasta, sałatki, kanapki oraz gorąca herbata, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli. W ramach sprawdzenia wiedzy dotyczącej tematyki projektu wśród uczniów  przeprowadzone zostały quizy, najlepsi zostali nagrodzeni niespodziankami.

WESOŁYCH ŚWIĄT z Erasmus+

Scenariusz: Kasia Komorowska

Realizacja i montaż: Kamila Ścisłowska

Więcej artykułów…